ROGRAM SZKOLENIA

(godz. 10.00-15.15)

1. Rodzaje żywności prozdrowotnej i ich charakterystyka

2. Bioaktywne składniki żywności, prozdrowotne dodatki funkcjonalne

3. Żywność prozdrowotna a profilaktyka zdrowotna

4. Trendy w stosowaniu dodatków prozdrowotnych żywności a oczekiwania konsumentów

5. Zasady wzbogacania żywności. Oświadczenia zdrowotne

6. Dodatki prozdrowotne w wybranych grupach żywności

 

OPIS SZKOLENIA

Szkolenie skierowane jest do producentów i technologów zakładów przemysłu spożywczego, pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności, do producentów i dystrybutorów opakowań i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dla pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych. Celem szkolenia jest zapoznanie z wybranymi aspektami dotyczącymi żywności prozdrowotnej, rodzajami i regulacjami prawnymi obowiązującymi w tym zakresie, rolą prozdrowotnych dodatków funkcjonalnych.
Scharakteryzowane zostaną trendy w stosowaniu dodatków prozdrowotnych, efektami a oczekiwaniami konsumentów. Omówione zostaną przykłady zastosowania dodatków prozdrowotnych do wybranych grup żywności.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

Szkolenie zostanie poprowadzone przez dr inż. Halinę Makała – pracownika Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, posiadającego wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń, kierownika zespołu badawczego ds. jakości i ocen sensorycznych, rzeczoznawcy i członka komisji oceniającej jakość surowców i przetworów, autora wielu publikacji naukowych i popularno naukowych.