PROGRAM SZKOLENIA
(godz. 10.00-15.15)
- Rodzaje żywności prozdrowotnej i ich charakterystyka
- Bioaktywne składniki żywności, prozdrowotne dodatki funkcjonalne
- Żywność prozdrowotna a profilaktyka zdrowotna
- Trendy w stosowaniu dodatków prozdrowotnych żywności a oczekiwania konsumentów
- Zasady wzbogacania żywności. Oświadczenia zdrowotne
- Dodatki prozdrowotne w wybranych grupach żywności
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie skierowane jest do producentów i technologów zakładów przemysłu spożywczego, pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności, do producentów i dystrybutorów opakowań i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dla pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych.
Celem szkolenia jest zapoznanie z wybranymi aspektami dotyczącymi żywności prozdrowotnej, rodzajami i regulacjami prawnymi obowiązującymi w tym zakresie, rolą prozdrowotnych dodatków funkcjonalnych.
Scharakteryzowane zostaną trendy w stosowaniu dodatków prozdrowotnych, efektami a oczekiwaniami konsumentów. Omówione zostaną przykłady zastosowania dodatków prozdrowotnych do wybranych grup żywności.
PROWADZENIE SZKOLENIA
Szkolenie zostanie poprowadzone przez pracownika Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, posiadającego wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń, kierownika zespołu badawczego ds. jakości i ocen sensorycznych, rzeczoznawcy i członka komisji oceniającej jakość surowców i przetworów, autora wielu publikacji naukowych i popularno naukowych.