PROGRAM SZKOLENIA

(godz. 10.00-15.15)

  1. Technologie chłodnicze

  2. Komory chłodnicze w przechowywaniu żywności,

  3. Trwałość żywności mrożonej  i chłodzonej, w tym pakowanej w atmosferze ochronnej MAP

  4. Transport – strategiczne ogniwo łańcucha chłodniczego

  5. Ślad środowiskowy łańcucha chłodniczego

  6. Dyskusja

 

OPIS SZKOLENIA

Szkolenie przeznaczone jest dla producentów  i dystrybutorów/przewoźników  żywności mrożonej i chłodzonej, dla pracowników chłodni przechowalniczych oraz technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.

Celem szkolenia jest zapoznanie z  zagadnieniami chłodniczego przechowywania żywności, technologiami i infrastrukturą chłodniczą . Przedstawione zostaną uwarunkowania prawne dotyczące wymagań transportowych oraz zagadnienia i problemy transportu wpływające na jakość przewożonej żywności. Omówione zostanie zagadnienie dotyczące aspektu śladu węglowego w technologiach chłodniczych jako wskaźnik efektu cieplarnianego.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

Dr inż. Joanna Markowska, pracownik Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, pracownik naukowy, ekspert w  zakresie dot. chłodnictwa i zamrażalnictwa, technologii przetwarzania i utrwalania żywności, posiada doświadczenie w badaniach analitycznych, sensorycznych, prowadzeniu szkoleń, autora  wielu opinii i ekspertyz, zgłoszeń patentowych oraz publikacji naukowych i popularno naukowych.