PROGRAM SZKOLENIA
- Technologie chłodnicze, komory chłodnicze w przechowywaniu żywności.
- Trwałość żywności mrożonej i chłodzonej.
- Wpływ wahań temperatury na zmiany jakościowe produktów mrożonych i chłodzonych.
- Przemiany chemiczne, fizyczne i biochemiczne w żywności mrożonej i chłodzonej.
- Transport – strategiczne ogniwo łańcucha chłodniczego.
- Wymagania odnośnie dokumentacji towaru przyjmowanego na stan chłodni składowej.
- Ślad węglowy produktu chłodzonego i technologii spożywczych
- Dyskusja.
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie przeznaczone jest dla producentów i dystrybutorów/przewoźników żywności mrożonej i chłodzonej, dla pracowników chłodni przechowalniczych oraz technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.
Celem szkolenia jest zapoznanie z zagadnieniami chłodniczego przechowywania żywności, technologiami i infrastrukturą chłodniczą . Przedstawione zostaną uwarunkowania prawne dotyczące wymagań transportowych oraz zagadnienia i problemy transportu wpływające na jakość przewożonej żywności. Omówione zostanie zagadnienie dotyczące aspektu śladu węglowego w technologiach chłodniczych jako wskaźnik efektu cieplarnianego.
PROWADZENIE SZKOLENIA
dr inż. Joanna Markowska, pracownik Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi, pracownik naukowy, ekspert w zakresie dot. chłodnictwa i zamrażalnictwa, technologii przetwarzania i utrwalania żywności, posiada doświadczenie w badaniach analitycznych, sensorycznych, prowadzeniu szkoleń, autorka wielu opinii i ekspertyz, zgłoszeń patentowych oraz publikacji naukowych i popularno naukowych.
Zapraszamy też na inne nasze szkolenia: https://www.awuleopard.pl/szkolenia-prawno-zywnosciowe/