PROGRAM SZKOLENIA
- Żywność ekologiczna – charakterystyka, właściwości. Żywność ekologiczna i konwencjonalna – wartości odżywcze, jakość, bezpieczeństwo.
- Zasady produkcji żywności ekologicznej pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
- Regulacje prawne w zakresie żywności ekologicznej. Oznakowanie żywności ekologicznej.
- Żywność ekologiczna w Polsce i na świecie. Trendy i prognozy rynkowe.
- Motywy wyboru żywności ekologicznej w Polsce. Powody i bariery zakupu.
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie skierowane jest do technologów żywności i żywienia, pracowników cateringu, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności. Szkolenie adresowane jest szczególnie do osób zainteresowanych tematyką produkcji i walorami żywności ekologicznej, producentów, dystrybutorów, osób planujących otwarcie ekosklepu lub restauracji.
Celem szkolenia jest zapoznanie z potencjałem żywności ekologicznej, jej właściwościami oraz wymaganiami jakościowymi. Omówione zostaną zasady produkcji żywności ekologicznej, rozwój i rynek produktów ekologicznych oraz regulacje prawne na podstawie prawa krajowego i UE. Przedstawione zostaną motywy wyboru żywności ekologicznej w Polsce, struktura rynku, trendy rozwojowe oraz prognozy rynkowe.
PROWADZENIE SZKOLENIA
Szkolenie zostanie poprowadzone przez dr inż. Halinę Makała, pracownika Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, posiadającego wieloletnie doświadczenie w badaniach analitycznych, sensorycznych, ekspertyzach dot. poświadczenia autentyczności, prowadzeniu szkoleń, autora i współautora kilku książek, licznych publikacji naukowych i popularno naukowych z zakresu technologii i bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym dotyczących charakterystyki rolnictwa ekologicznego i przetwórstwa produktów zwierzęcych metodami ekologicznymi.
Polecamy też inne nasze szkolenia – https://www.awuleopard.pl/szkolenia-prawno-zywnosciowe/