PROGRAM SZKOLENIA
1. Co to jest żywność ekologiczna?
2. Oznakowanie
– oznakowanie żywności ekologicznej
– oznakowanie zwykłej żywności i suplementów diety zawierających składniki ekologiczne
3. Wymogi dla zastosowania tzw. „euro-liścia”
4. Deklaracje:
– eko
– bio
– organic
– jakie są różnice? Które oznakowanie jest obowiązkowe
5. Stosowanie składników roślinnych w suplementach diety
– maksymalne limity
– nowe uchwały Zespołu ds. suplementów diety – czy mają moc aktu prawnego?
– najczęściej kwestionowane składniki roślinne
– gdzie znaleźć wykaz dozwolonych roślin?
6. Novel food
– jak wykazać historię spożycia?
– Katalog Novel Food – jak się nim posługiwać? Czy informacje w nim zawarte są wiążące?
– procedura uzyskiwania zezwolenia na nową żywność
– nowa żywność z państwa spoza UE
7. CBD
– nowe stanowisko GIS dot. CBD
– obecna praktyka organów nadzoru
– historia spożycia
– jak postępować w przypadku kontroli?
8. GMO
– nowa ustawa dot. oznakowania produktów jako wolnych od GMO
OPIS SZKOLENIA
Podczas szkolenia przystępnym językiem wyjaśnione zostaną najważniejsze aspekty prawne związane z wprowadzaniem do obrotu, oznakowaniem i reklamą żywności ekologicznej oraz stosowaniem składników roślinnych w suplementach diety. Prowadzący zapewnia praktyczne spojrzenie na problemy z perspektywy prawnej. W trakcie szkolenia poruszone zostaną również kwestie takie jak maksymalne limity składników roślinnych w suplementach diety, nowe uchwały Zespołu ds. suplementów diety działającego przy GIS (czy mają one moc prawną, jak ich stosowanie przez sanepid wygląda w praktyce), nowe wymogi dotyczące znakowania żywności jako wolnej od GMO (NOWA USTAWA OD PAŹDZIERNIKA 2019 R.), praktyczne aspekty nowego stanowiska GIS dot. CBD w suplementach diety oraz kwestie novel food. Szkolenie dedykowane jest firmom z obszaru spożywczego i farmaceutycznego zajmującego się wprowadzaniem do obrotu zwykłej żywności jak i suplementów diety.
PROWADZENIE SZKOLENIA
Prowadzenie szkolenia: Marta Łanoch – starszy prawnik w kancelarii Food&Pharma Legal Wawrzyniak Zaleska Radcy Prawni sp.j. Specjalizuje się w obsłudze prawnej firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno małych przedsiębiorstw jak i wiodących firm na rynku polskim i zagranicznym. Współpracuje z klientami polskimi i zagranicznymi oraz zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz opiniowania reklam produktów. Zajmuje się także procedurą novel food. Prowadziła projekty związana z due diligence firm farmaceutycznych. Oprócz praktyki zawodowej w kancelarii prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na prawie żywnościowym na obszarze Polski, UE i państw trzecich ze szczególnym uwzględnieniem suplementów diety.