PROGRAM SZKOLENIA
(godz. 10.00-15.15)
- Obowiązujące przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego w żłobkach, klubach malucha, przedszkolach i szkołach.
- Żywienie dzieci do 3 roku życia – zasady postępowania w żywieniu zbiorowym z uwzględnieniem nowych norm żywienia dla populacji Polski (2017 r.).
- Wymagania dotyczące produktów żywnościowych przeznaczonych do sprzedaży w szkołach zgodne z aktualnym rozporządzeniem Ministra Zdrowia.
- Wymagania dotyczące żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach wynikające z rozporządzenia Ministra Zdrowia.
- Wartość odżywcza posiłków szkolnych i przedszkolnych.
- Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dzieci i młodzieży.
- Zasady racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży z uwzględnieniem regularności i składu posiłków, doboru produktów spożywczych, sposobu przyrządzania potraw.
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie jest kierowane do realizatorów żywienia w żłobkach, placówkach przedszkolnych, szkolnych, pracowników firm cateringowych przygotowujących posiłki dla dzieci z wyżej wymienionych placówek.
W celu poprawy żywienia dzieci i młodzieży, a także ograniczenia spożycia żywności, do której dodawane są cukry i substancje słodzące, żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, soli/sodu, we wrześniu 2016 r. wprowadzono w życie znowelizowane rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154). Celem nowelizacji było uproszczenie przepisów – niektóre zapisy poprzedniego rozporządzenia (z dn. 26 sierpnia 2015 r.) nie były do końca jasne, inne zbyt restrykcyjne, chociaż wprowadziły bardzo wiele korzystnych zmian.
Zmiany dotyczące m.in. kwestii żywienia wprowadzono również do ustawy z dn. 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3. Z początkiem 2018 r. żłobki i kluby dziecięce zostały zobowiązane do zapewnienia przebywającym w nich dzieciom wyżywienia zgodnego z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej opracowywanych przez Instytut Żywności i Żywienia.
Jakie są zasady postępowania w żywieniu zbiorowym dzieci do lat 3 z uwzględnieniem nowych norm żywienia dla populacji Polski? Jak interpretować i realizować w praktyce zapisy obowiązującego rozporządzenia Ministra Zdrowia? Jak unikać najczęstszych błędów popełnianych w żywieniu dzieci do 3 r.ż., przedszkolaków i uczniów? Te i wiele innych zagadnień zostanie omówionych podczas szkolenia.
PROWADZENIE SZKOLENIA
mgr inż. Anna Taraszewska – realizator wykładów i warsztatów popularyzujących zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, młodzieży i ich rodziców. Konsultant merytoryczny z zakresu żywienia programów edukacyjnych skierowanych do dzieci. Autor i współautor publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób niezakaźnych, prawidłowego żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży. Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
dr Katarzyna Wolnicka – lider i wykonawca projektów związanych z edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, współautor rekomendacji z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii oraz prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży, autor publikacji z zakresu sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji dzieci i młodzieży, wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia obecnie jako Kierownik Pracowni Żywienia Dzieci i Młodzieży.
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz – współrealizator działań w projektach edukacyjnych związanych z edukacją żywieniową dzieci i młodzieży oraz rodziców. Konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej w szkołach i przedszkolach. Realizator warsztatów żywieniowych dla dzieci i rodziców. Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia.