I.  Znakowanie w oparciu o przepisy ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania niektórych grup środków
spożywczych oraz rozporządzenia  Parlamentu Europejskiego i Rady  (UE) Nr 1169/2011
odpowiedzialność za produkt

  • definicja kraju lub miejsca pochodzenia (produkty mięsne, składnik podstawowy)
  • wielkość czcionki stosowana na opakowaniu produktu
  • nowe obowiązkowe elementy oznakowania (produkty mięsne, produkty zawierające substancje słodzące, )
  • znakowanie składników alergennych (gluten, ryby itp., śladowa ilość alergenu)
  • najczęściej popełniane błędy w znakowaniu (nazwa produktu, stosowanie określeń tj.: wiejski, domowy tradycyjny itp)
  • wymagania rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania niektórych grup środków spożywczych znakowanie produktów bez opakowań i pakowanych przy sprzedaży na życzenie konsumenta
  • interpretacje niektórych przepisów rozporządzenia (UE) Nr 1169/2011 na podstawie dokumentów Pytania i Odpowiedzi Komisji Europejskiej oraz przewodników opracowanych z udziałem Państw Członkowskich i Komisji pomagających w interpretacji poszczególnych przepisów rozporządzenia

II. Znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych, enzymów i aromatów:

  • przepisy odnośnie znakowania substancji dodatkowych, aromatów i enzymów  zawartych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  • deklarowanie nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktu – zapisy w rozporządzeniach Komisji, przykłady
  • znakowania produktów zawierających substancje dodatkowe wnoszone ze składnikami
  • substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych – substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników  – dyskusja na przykładach konkretnych środków spożywczych
  • zwolnienia z deklarowania niektórych składników
  • znakowania produktów napisami typu „bez konserwantów”
  • umieszczania wizerunku owoców lub innego składnika na etykiecie środków spożywczych
  • znakowania środków spożywczych zawierających glikozydy stewiolowe
  • oznakowania aromatów w świetle projektu przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków  spożywczych zawierających aromaty (m.in. znakowanie produktów zawierających ekstrakty, aromaty naturalne, aromaty dymu wędzarniczego)
  • znakowania środków spożywczych zawierających enzymy w świetle przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów.

Istnieje możliwość wcześniejszego przesłania organizatorowi szkolenia pytań dotyczących konkretnych zagadnień w sprawie znakowania środków spożywczych.
W trakcie szkolenia pytania zostaną omówione wraz z podaniem odpowiedzi.

Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 (budynek KOLMEX)
Termin: 08.02.2017 r. 10.00-15.30
Cena: 590,- zł, cena zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch

Warsztaty adresowane jest do producentów i dystrybutorów żywności oraz pracowników organów urzędowej kontroli żywności pełniących nadzór nad prawidłowością znakowania środków spożywczych.

W programie szkolenia przewidziano dyskusję nad przekazanymi wcześniej przez uczestników pytaniami lub ew. wzorami etykiet lub elementów etykiet. Odpowiedzi zostaną udzielone zgodnie ze  stanem obecnym i planowanymi zmianami w ustawodawstwie krajowym i Unii Europejskiej w zakresie znakowania żywności, w tym zapisami rozporządzenia  Parlamentu Europejskiego i Rady  (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

W pierwszej części szkolenia zostaną omówione uregulowania obowiązującego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych oraz perspektywy wynikające ze zmian przepisów zarówno krajowych jak i Unii Europejskiej w zakresie znakowania.

W drugiej części szkolenia zostaną omówione pytania  dotyczące  znakowania w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Szczegółowo zostaną omówione różne aspekty wykorzystania tych przepisów w praktyce, z uwzględnieniem najczęściej pojawiających się problemów.
Omówione zostaną także rozwiązania dotyczące deklarowania nazw substancji dodatkowych i ich funkcji technologicznych na opakowaniach wyrobów,  aktualne podejście do umieszczania wizerunku owoców na etykiecie środków spożywczych. Zapisy etykiet zostaną ocenione w świetle  projektu wytycznych  Komisji Europejskiej dotyczących znakowania żywności zawierającej aromaty oraz  przewodnika Komisji Europejskiej ułatwiającego znakowanie środków spożywczych, do produkcji których zastosowano enzymy.

Szkolenie zostanie poprowadzone przez:
-p. Bożenę Pławską z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
-p. Joannę Gajdę-Wyrębek, kierownika Pracowni Oceny Dodatków do Żywności z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny