Zgłoś uczestnictwo!

 

PROGRAM SZKOLENIA

(godz. 10.00-15.15) 

 

  1. Nowe przepisy wprowadzające zmiany do załączników rozporządzenia UE nr 10/2011
  2. Wymagania przepisów dotyczące składu wyrobów do kontaktu z żywnością
  3. Unijny wykaz substancji dozwolonych – zasady jego tworzenia, dodawanie nowych substancji
  4. Substancje nie ujęte w wykazie unijnym – ocena ryzyka dla zdrowia
  5. Nowe substancje dodane do unijnego wykazu zgodnie z rozporządzeniami: 1282/2012/UE, 1183/2012/UE, 202/2014/UE, 174/2015/UE, 1416/2016/UE, 752/2017/UE
  6. Nanocząsteczki w wykazie substancji dozwolonych do stosowania
  7. Zmiany dotyczące substancji dozwolonych – nowe limity migracji, specyfikacje i ograniczenia oraz ich znaczenie dla ochrony zdrowia konsumenta
  8. Zmiany dotyczące badania migracji z wyrobów z tworzyw sztucznych
  9. Wyroby jednorazowego i wielokrotnego użytku – sprawdzanie zgodności na podstawie badania migracji
  10. Wykorzystywanie współczynników korekcji w badaniach migracji do płynów modelowych w celu wykazania zgodności
  11. Badania migracji z zastosowaniem płynów modelowych i żywności – warunki badania i dobór odpowiednich płynów modelowych
  12. Badanie migracji z finalnych wyrobów do płynów modelowych w celu wykazania zgodności z dopuszczalnymi limitami

 

OPIS SZKOLENIA

 Szkolenie skierowane jest do producentów, importerów, dystrybutorów oraz użytkowników wyrobów i materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także  do pracowników służb kontrolnych odpowiedzialnych za egzekwowanie przepisów  dotyczących materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz za prawidłowe ich stosowanie w codziennej praktyce, aby zapewnić, że wprowadzone do obrotu finalne wyroby będą bezpieczne dla konsumenta.

Celem szkolenia jest omówienie zmian wprowadzonych do rozporządzenia UE nr 10/2011 kolejnymi rozporządzeniami UE, które dodają nowe substancje do unijnego wykazu, wprowadzają nowe limity migracji dla zanieczyszczeń oraz określają ujednolicone w UE warunki badania migracji  do płynów modelowych i żywności. Wiedza z tego zakresu ma istotne znaczenie przy sprawdzaniu zgodności finalnych wyrobów z wymaganiami przepisów UE. Pozwala producentowi uniknąć wielu problemów i nieporozumień wynikających z nieznajomości wprowadzonych zmian w zakresie składu materiału, dopuszczalnych limitów migracji oraz zasad badania opakowań z zastosowaniem płynów modelowych i żywności w celu wykazania zgodności z przepisami.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

Szkolenie poprowadzone będzie przez dr inż. Kazimierę Ćwiek- Ludwicką z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Eksperta w zakresie regulacji prawnych dotyczących wyrobów do kontaktu z żywnością, oceny ich bezpieczeństwa zdrowotnego oraz badania migracji substancji szkodliwych w celu potwierdzenia zgodności. Posiada długoletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń i wykładów. Autorka wielu  publikacji  dotyczących zagrożeń wynikających ze stosowania opakowań do żywności, ich oceny zdrowotnej oraz zasad badania.

 

 

Warunki uczestnictwa

Formularz zgłoszeniowy