PROGRAM SZKOLENIA
Część teoretyczna
- Rola i znaczenie analizy sensorycznej w ocenie jakości produktów
- Omówienie najczęściej stosowanych metod w badaniach sensorycznych i ich charakterystyka
- Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych
- Przygotowanie próbek do badań sensorycznych
- Wymagania w zakresie wrażliwości sensorycznej oraz predyspozycje do pracy
w zespole oceniającym - Selekcja, szkolenie oraz monitorowanie zespołu oceniającego
Część praktyczna
Charakterystyka metod stosowanych w ocenach sensorycznych żywności, między innymi:
- oceny zdolności rozpoznawania smaków podstawowych w niewielkich stężeniach ponadprogowych,
- oceny zdolności wykrywania różnic smaku – metoda parzysta,
- ocena zdolności wykrywania różnic smaku – metoda trójkątowa,
- oceny rozpoznawania i definiowania jakości zapachów,
- oceny różnicowania natężenia zapachu metodą szeregowania.
Podsumowanie szkolenia, wolne wnioski, zapytania – forum dyskusyjne.
OPIS SZKOLENIA
Celem szkolenia jest zapoznanie z rolą i istotą ocen sensorycznych
w ocenie jakości żywności. Szkolenie skierowane jest do technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności, sieci handlowych.
PROWADZENIE SZKOLENIA
Szkolenie zostanie poprowadzone przez pracownika Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, posiadającego wieloletnie doświadczenie w badaniach, kontroli jakości sensorycznej środków spożywczych, prowadzeniu szkoleń sensorycznych, dla pracowników zakładów przetwórczych, kierownika zespołu badawczego ds. jakości i ocen sensorycznych, rzeczoznawcy i członka komisji oceniającej jakość sensoryczną surowców i przetworów, autora wielu publikacji naukowych i popularno naukowych związanych z praktycznym zastosowaniem badań sensorycznych w ocenie jakości żywności.
Zapraszamy również na nasze inne szkolenia https://www.awuleopard.pl/szkolenia-prawno-zywnosciowe/