PROGRAM SZKOLENIA

(godz.10.00-15.15)

 

I. METALE:
1. Źródła zanieczyszczenia żywności metalami ciężkimi i skutki zdrowotne
2. Doniesienia w ramach systemu System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (System RASFF).
3. EFSA i jej rola w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
4. Ocena ryzyka
5. Kryteria toksyczności pierwiastków
6. Ocena toksykologiczna
– opinie naukowe EFSA i JECFA
– badania specjacyjne i ich rola w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
– dawki referencyjne metali → zmiany
7. Ustawodawstwo:
– wymagania ogólne prawa żywnościowego
– najwyższe dopuszczalne poziomy metali szkodliwych dla zdrowia w środkach spożywczych
– kryteria doboru metod analitycznych
8. Prace Komisji Kodeksu Żywnościowego
9. Urzędowa kontrola i monitoring
10. Pobranie metali z żywnością
11. Środki ograniczające zanieczyszczenie żywności pierwiastkami szkodliwymi
12.Inne źródła pobrania metali ciężkich z żywnością – wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością (aspekty legislacyjne, wyniki krajowych badań monitoringowych, kierunki przyszłych prac)

II. AZOTANY:
1. Źródła narażenia
2. Toksyczność
3. Wymagania legislacyjne
4. Opinie EFSA
5. Wyniki krajowych badań monitoringowych
6. Ocena pobrania na podstawie wybranych grup środków spożywczych

III. INNE CHEMICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI – WYBRANE PRZYKŁADY
1. Źródła narażenia
2. Toksyczność
3. Wymagania legislacyjne
4. Opinie EFSA

 

OPIS SZKOLENIA

Szkolenie przeznaczone jest dla producentów, importerów i dystrybutorów środków spożywczych, jak i organów urzędowej kontroli żywności oraz innych laboratoriów.

Podczas szkolenia zostaną omówione podstawowe zanieczyszczenia przemysłowe występujące w żywności tj. metale, azotany i inne. Ponadto zostaną omówione wymagania legislacyjne w zakresie m.in. zanieczyszczania żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia oraz aktualne prace legislacyjne w tym zakresie toczące się w ramach:  Komisji Europejskiej, Codex Alimentarius.

Przedstawione zostaną również źródła zanieczyszczenia żywności łącznie  z migracją z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, ocena toksykologiczna, oceny ryzyka dokonane przez EFSA i JECFA. Nacisk zostanie położony na zmiany w ustawodawstwie zarówno już ostatnio wprowadzone, a także te, których wprowadzenie jest planowane. Omówione zostanie również aktualne zanieczyszczenie żywności znajdującej się na rynku w Polsce m.in. metalami oraz związane z tym zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

Prowadzenie szkolenia: mgr inż. Monika Mania – kierownik Pracowni w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności  w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego Państwowym Zakładzie Higieny.