Program szkolenia
I. METALE:
1. Źródła zanieczyszczenia żywności metalami ciężkimi
2. Skutki zdrowotne
3. Doniesienia w ramach systemu System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i
Paszach (System RASFF).
4. Kryteria toksyczności pierwiastków
5. Ocena toksykologiczna
– opinie naukowe EFSA i JECFA
– badania specjacyjne i ich rola w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
– dawki referencyjne metali → zmiany
6. Ustawodawstwo dot. zawartości pierwiastków szkodliwych dla zdrowia w żywności
– najwyższe dopuszczalne poziomy metali szkodliwych dla zdrowia w środkach
spożywczych
– kryteria doboru metod analitycznych
7. Prace Komisji Kodeksu Żywnościowego
8. Zanieczyszczenie wybranych grup środków spożywczych metalami ciężkimi na podstawie
wyników krajowych badań monitoringowych i danych z piśmiennictwa
9. Pobranie metali z żywnością
10. Środki ograniczające zanieczyszczenie żywności pierwiastkami szkodliwymi
11. Migracja z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
– wyniki krajowych badań monitoringowych
– aspekty legislacyjne
– przyszłe prace legislacyjne
II. AZOTANY:
12. Źródła narażenia
13. Toksyczność
14. Wymagania legislacyjne
15. Opinia EFSA
16. Wyniki krajowych badań monitoringowych
17. Ocena pobrania na podstawie wybranych grup środków spożywczych
III. PRZYKŁADY INNYCH ZANIECZYSZCZEŃ WYSTEPUJĄCYCH W ŻYWNOŚCI.
Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 /budynek Kolmex/
Termin: 12.12.2017 r., w godz. 10.00-15.15
Cena: 590,- zł, zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch.
Opis szkolenia
Szkolenie przeznaczone jest dla producentów, importerów i dystrybutorów środków spożywczych, jak i organów urzędowej kontroli żywności oraz innych laboratoriów.
Podczas szkolenia zostaną omówione podstawowe zanieczyszczenia przemysłowe występujące w żywności tj. metale, azotany i inne. Ponadto zostaną omówione wymagania legislacyjne w zakresie m.in. zanieczyszczania żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia oraz aktualne prace legislacyjne w tym zakresie toczące się w ramach: Komisji Europejskiej, Codex Alimentarius.
Przedstawione zostaną również źródła zanieczyszczenia żywności łącznie z migracją z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, ocena toksykologiczna, oceny ryzyka dokonane przez EFSA i JECFA. Nacisk zostanie położony na zmiany w ustawodawstwie zarówno już ostatnio wprowadzone, a także te, których wprowadzenie jest planowane. Omówione zostanie również aktualne zanieczyszczenie żywności znajdującej się na rynku w Polsce m.in. metalami oraz związane z tym zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Prowadzenie szkolenia: mgr inż. Monika Mania – kierownik Pracowni w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego Państwowym Zakładzie Higieny