Program szkolenia
(godz. 10.00-15.15)
- Zagrożenia mikrobiologiczne w różnych rodzajach produktów spożywczych, z uwzględnieniem najnowszych zagrożeń wirusowych i bakteryjnych;
- Informacje o aktualnie niebezpiecznej żywności na terenie Unii Europejskiej – doniesienia zgłaszane w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
- Zatrucia pokarmowe w Polsce i krajach Unii Europejskiej;
- Źródło zagrożeń mikrobiologicznych w zakładach przetwórstwa spożywczego: surowce, woda, powietrze, opakowania do kontaktu z żywnością;
- Mikrobiologiczna ocena ryzyka;
- Nowe wyzwania dotyczące opakowań do kontaktu z żywnością;
- Aktualny stan prawny dotyczący kryteriów mikrobiologicznych produktów spożywczych w Unii Europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem zmian proponowanych przez Komisję Europejską;
- Nowe kierunki polityki Komisji Europejskiej dla krajów członkowskich w dziedzinie mikrobiologii żywności w związku z umową handlową CETA między Kanadą, a Unią Europejską. Porównanie amerykańskich i europejskich kryteriów i metod badań mikrobiologicznych żywności.
Opis szkolenia
Szkolenie skierowane jest do producentów żywności, osób zarządzających ryzykiem w zakładach przetwórstwa spożywczego, osób do spraw jakości jak również do pracowników laboratoriów mikrobiologicznych żywności oraz placówek urzędowej kontroli żywności.
Program szkolenia pozwoli na rozszerzenie i weryfikację posiadanej wiedzy, a możliwość dyskusji na wyjaśnienie ewentualnych wątpliwości. Przedstawione informacje będą m.in. obejmować interpretację nowych wymagań mikrobiologicznych dla środków spożywczych oraz przewidywane zmiany Komisji Europejskiej w zakresie kryteriów mikrobiologicznych dla żywności. Ponadto zostanie dokonane porównanie amerykańskich kryteriów mikrobiologicznych żywności z wymaganiami Unii Europejskiej.
Prowadzenie szkolenia
dr Halina Ścieżyńska z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.