PROGRAM SZKOLENIA
- Zafałszowania żywności – rodzaje, identyfikacja, możliwe zagrożenia
- Przykłady zafałszowań w świetle działań kontrolnych w Polsce i na świecie
- Metody badawcze stosowane do poświadczenia autentyczności składników na wybranych przykładach surowców i produktów
- Autentyczność i identyfikowalność żywności w świetle legislacji
- Żywność tradycyjna i regionalna – wyroby o gwarantowanej jakości
- Konsekwencje wynikające z fałszowania żywności dla konsumentów i producentów.
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie skierowane jest do technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.
Celem szkolenia jest zapoznanie z zafałszowaniami żywności, rodzajami, skalą zjawiska, podwójnymi standardami oraz głównymi czynnikami ryzyka w zakresie bezpieczeństwa jakości i autentyczności. Omówione zostaną techniki analityczne stosowane do określania autentyczności produktów spożywczych oraz praktyczne zastosowanie poświadczenia autentyczności dla wybranych grup żywności. Przedstawione zostaną uwarunkowania prawne dotyczące autentyczności żywności, na podstawie prawa krajowego i UE. Przedstawione zostaną przykłady wymagań dla żywności tradycyjnej i regionalnej oraz konsekwencje wynikające z fałszowania żywności dla konsumentów i producentów.
PROWADZENIE SZKOLENIA
Szkolenie zostanie poprowadzone przez dr inż. Halinę Makała – wieloletniego pracownika Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, posiadającego wieloletnie doświadczenie w badaniach analitycznych, sensorycznych, prowadzeniu szkoleń, autora wielu publikacji naukowych i popularno-naukowych.