PROGRAM SZKOLENIA
1. Kwalifikacja suplementów diety
2. Suplementy diety a leki bez recepty
3. Wprowadzanie do obrotu – regulacje prawne
4. Skład suplementów diety i ich rodzaje
5. Bezpieczeństwo zdrowotne
6. Oznakowanie opakowań jednostkowych w świetle prawa
7. Reklama suplementów diety i próby jej szczegółowego uregulowania
8. Skuteczność działania suplementów diety (odchudzanie, choroby serca, nowotwory, inne)
9. Stosowanie suplementów diety – moda czy konieczność
10. Porady dla pacjentów
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie skierowane jest do podmiotów działających na rynku suplementów diety (producentów, importerów, dystrybutorów, firm zajmujących się sprzedażą suplementów diety), przedstawicieli urzędowej kontroli żywności, a także osób zajmujących się edukacją w obszarze suplementów diety.
Suplementy diety budzą ostatnio wiele kontrowersji, z uwagi na ich postać analogiczną do leków, a przynależność formalną do żywności. W reklamie, która zdominowała media przypisuje się im działanie lecznicze i skuteczność w wielu dolegliwościach zdrowotnych. Czy jest to udowodnione i co ujawnia nauka na temat ich działania w organizmie? To tylko wybrane zagadnienia kompleksowego szkolenia odnośnie suplementów diety, prowadzonego przez krajowego eksperta w tym zakresie.
PROWADZENIE SZKOLENIA
dr Regina Wierzejska – pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Naukowiec, dietetyk, ekspert prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności. W swoim dorobku zawodowym ma wiele wykładów, szkoleń, opinii eksperckich z zakresu znakowania żywności, w tym suplementów, wprowadzania ich do obrotu i wpływu diety na stan zdrowia.