PROGRAM SZKOLENIA
- Czym jest GMO?
- Kiedy produkt uznawany jest za produkt GMO w rozumieniu obowiązujących przepisów prawa?
- Zasady znakowania produktów GMO
- Zasady znakowania produktów wyprodukowanych przy użyciu GMO
- Przykłady błędnych etykiet
- Dokumentacja wymagana dla produktów GMO
- Zasady wprowadzania do obrotu żywności GMO
- Sesja pytań i odpowiedzi
- Zasady znakowania produktów jako wolnych od GMO
- Kiedy możliwe jest stosowanie komunikatu “bez GMO” według nowych zasad?
- Wymogi prawne dot. znakowania żywności jako wolnej od GMO w przypadku produktów wieloskładnikowych
- Wymogi prawne dot. znakowania jako wolnej od GMO żywności pochodzenia roślinnego
- Wymogi prawne dot. znakowania jako wolnej od GMO żywności pochodzenia zwierzęcego
- Jak wygląda nowy znak graficzny informujący o nieobecności GMO w produkcie?
- Przepisy przejściowe
- Kary i sankcje
- Czym jest podstawowy składnik środka spożywczego?
- Kiedy należy podać na etykiecie kraj lub miejsce pochodzenia podstawowego składnika?
- Trudne przypadki i problemy praktyczne
- Zasady prezentacji kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika
- Sesja pytań i odpowiedzi
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie dedykowane jest dla producentów środków spożywczych, suplementów diety, żywności wzbogaconej oraz pracowników organów urzędowej kontroli żywności .
Szkolenie koncentruje się na ostatnich zmianach przepisów w zakresie znakowania żywności jako wolnej od GMO oraz obowiązku podawania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego. W trakcie prezentacji omówione zostaną aktualnie obowiązujące przepisy prawa, problemy praktyczne z ich stosowaniem oraz wskazane zostaną najczęściej popełniane błędy w oznakowaniu.
PROWADZENIE SZKOLENIA
Marta Łanoch – prawnik specjalizujący się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno na rynku polskim jak i zagranicznym. Założycielka FoodMedLaw – wyspecjalizowanego doradztwa prawnego. Zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety, kosmetykami, wyrobami medycznymi i produktami leczniczymi w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz reklamy tych preparatów. Reprezentuje klientów i doradza w zakresie procedury novel food, opracowuje i opiniuje umowy w obrocie gospodarczym. Doświadczony szkoleniowec, prelegent na konferencjach branżowych i naukowych. Oprócz praktyki prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na europejskim prawie żywnościowym.
Zapraszamy też na nasze inne szkolenia https://www.awuleopard.pl/szkolenia-prawno-zywnosciowe/