- Omówienie przepisów rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, w tym dotyczących informacji o wartości odżywczej.
- Składniki o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym w suplementach diety – na co zwrócić uwagę?
- Bezpieczeństwo dla konsumenta oraz prawidłowość kwalifikacji produktu – z jakich dokumentów oraz danych można korzystać.
- Obowiązkowe wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety – praktyczne wskazówki.
- Jakie przepisy zawiera projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniający rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety.
- Pytania i odpowiedzi.
Miejsce szkolenia: Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 /budynek Kolmex/
Termin: 16.03.2017 r., w godz. 10.00-15.15
Cena: 590,- zł, zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch
Szkolenie skierowane jest do podmiotów działających na rynku suplementów diety (producentów, importerów, dystrybutorów, firm zajmujących się sprzedażą suplementów diety), przedstawicieli urzędowej kontroli żywności, a także osób zajmujących się edukacją oraz popularyzacją wiedzy w zakresie suplementów diety.
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami odnośnie znakowania suplementów diety biorąc pod uwagę rozporządzenie unijne nr 1169/2011 oraz rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety. Ponadto wskazane zostaną dokumenty/dane naukowe, z których można korzystać przy ocenie składu suplementu diety pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa dla konsumenta oraz poprawnej kwalifikacji produktu.
Przedstawione zostaną zagadnienia/problemy związane z oznakowaniem suplementów diety, a także wskazane zostaną praktyczne wskazówki, jak uniknąć nieprawidłowości w oznakowaniu tych produktów. Ponadto uczestnicy będą mogli zapoznać się z przepisami w projekcie rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającym rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety
Prowadzenie szkolenia: mgr inż. Alicja Walkiewicz – ekspert w Departamencie Żywności Prozdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego,