1.     Interpretacja przepisów nie jednoznacznych
2.     Przypadki sporne
3.     Oświadczenia typu „fit” , „wellness”, „SpA”
4.     Żywność funkcjonalna na przykładach
5.     Cytowanie na opakowaniu publikacji naukowej
6.     Wymóg znaczącej ilości składnika
7.     Zawartość składnika w 100 g, czy w porcji do spożycia
8.     Składniki roślinne  (typu  zielona herbata, czosnek, miód),
9.     Oświadczenia na suplementach diety
10.   Oświadczenia zdrowotne wprowadzające w błąd
11.   Inne, niż w wykazie brzmienie oświadczeń
12.   Kiedy warto stosować oświadczenia żywieniowe
13.   Czy produkty opatrzone oświadczeniem maja lepszą wartość odżywczą
14.   Co interesuje konsumentów

Warsztaty robocze – uczestnicy szkolenia dokonują analizy otrzymanych konkretnych opakowań z rynku oraz przykładów teoretycznych etykiet, które mogą być opatrzone oświadczeniami (projektowanie etykiet). Ocena pod kątem prawnym i wspólna dyskusja wszystkich przypadków.


Miejsce szkolenia: 
Warszawa, ul. Grzybowska 80/82 /budynek Kolmex/
Termin: 02.02.2017 r., godz. 10.00-15.15
Cena: 590,- zł, zawiera udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, serwis kawowy, lunch

Mija kilka lat od ustanowienia regulacji prawnych o możliwości komunikacji o szczególnych właściwościach produktu spożywczego. Ma to szczególne znaczenie wobec takich czynników, jak wzrost świadomości społecznej zdrowego żywienia, modyfikacja receptur żywności, profile żywieniowe, czy jakość odżywcza produktów oferowanych w sklepikach szkolnych.
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne przemawiają za rozwojem rynku żywności prozdrowotnej, ale praktyka nie zawsze jednak jest uczciwa i rzetelna.
Kiedy producent może zamieścić oświadczenie. Czy oświadczenie nie podkreśla właściwości oczywistych. Czy producent powinien studiować literaturę naukową. Oświadczenie, o nie uzasadnionym działaniu produktu. Te i wiele innych zagadnień zostanie omówione podczas szkolenia.

Prowadzenie szkolenia:
dr Regina Wierzejska jest pracownikiem Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Naukowiec, dietetyk, ekspert prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności. W swoim dorobku zawodowym ma wiele wykładów, szkoleń, opinii eksperckich z zakresu znakowania żywności, w tym suplementów, wprowadzania ich do obrotu i wpływu diety na stan zdrowia