Zgłoś uczestnictwo!

 

PROGRAM SZKOLENIA

(godz. 10.00-15.15)

1.     Interpretacja przepisów nie jednoznacznych
2.    Przypadki sporne
3.    Oświadczenia typu „fit” , „wellness”, „SpA”
4.    Żywność funkcjonalna na przykładach
5.    Cytowanie na opakowaniu publikacji naukowej
6.    Wymóg znaczącej ilości składnika
7.    Zawartość składnika w 100 g, czy w porcji do spożycia
8.    Składniki roślinne (typu zielona herbata, czosnek, miód),
9.    Oświadczenia na suplementach diety
10.  Oświadczenia zdrowotne wprowadzające w błąd
11.   Inne, niż w wykazie brzmienie oświadczeń
12.  Kiedy warto stosować oświadczenia żywieniowe
13.  Czy produkty opatrzone oświadczeniem maja lepszą wartość odżywczą
14.  Co interesuje konsumentów

Warsztaty robocze – uczestnicy szkolenia dokonują analizy otrzymanych konkretnych opakowań z rynku oraz przykładów teoretycznych etykiet, które mogą być opatrzone oświadczeniami (projektowanie etykiet). Ocena pod kątem prawnym i wspólna dyskusja wszystkich przypadków.

 

OPIS SZKOLENIA

Szkolenie adresowane jest do producentów i dystrybutorów żywności oraz pracowników organów urzędowej kontroli żywności.

Mija kilka lat od ustanowienia regulacji prawnych o możliwości komunikacji o szczególnych właściwościach produktu spożywczego. Ma to szczególne znaczenie wobec takich czynników, jak wzrost świadomości społecznej zdrowego żywienia, modyfikacja receptur żywności, profile żywieniowe, czy jakość odżywcza produktów oferowanych w sklepikach szkolnych.
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne przemawiają za rozwojem rynku żywności prozdrowotnej, ale praktyka nie zawsze jednak jest uczciwa i rzetelna.
Kiedy producent może zamieścić oświadczenie. Czy oświadczenie nie podkreśla właściwości oczywistych. Czy producent powinien studiować literaturę naukową. Oświadczenie, o nie uzasadnionym działaniu produktu. Te i wiele innych zagadnień zostanie omówione podczas szkolenia.
Forma prowadzenia zajęć : szkolenie + warsztaty robocze. Możliwość konsultacji projektów etykiet „z biurka”.

Prowadzenie szkolenia: dr Regina Wierzejska – pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Naukowiec, dietetyk, ekspert prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności. W swoim dorobku zawodowym ma wiele wykładów, szkoleń, opinii eksperckich z zakresu znakowania żywności, wprowadzania ich do obrotu i wpływu diety na stan zdrowia.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

dr Regina Wierzejska – pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Naukowiec, dietetyk, ekspert prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności. W swoim dorobku zawodowym ma wiele wykładów, szkoleń, opinii eksperckich z zakresu znakowania żywności, wprowadzania ich do obrotu i wpływu diety na stan zdrowia.

 

 

Warunki uczestnictwa

Formularz zgłoszeniowy