PROGRAM SZKOLENIA

(godz. 10.00-15.15)

  1. Interpretacja przepisów nie jednoznacznych
  2. Przypadki sporne
  3. Oświadczenia typu „fit” , „wellness”, „SpA”
  4. Żywność funkcjonalna na przykładach
  5. Cytowanie na opakowaniu publikacji naukowej
  6. Wymóg znaczącej ilości składnika
  7. Zawartość składnika w 100 g, czy w porcji do spożycia
  8. Składniki roślinne  (typu  zielona herbata, czosnek, miód),
  9. Oświadczenia na suplementach diety
  10. Oświadczenia zdrowotne wprowadzające w błąd
  11. Inne, niż w wykazie brzmienie oświadczeń
  12. Kiedy warto stosować oświadczenia żywieniowe
  13. Czy produkty opatrzone oświadczeniem maja lepszą wartość odżywczą
  14. Co interesuje konsumentów

Warsztaty robocze – uczestnicy szkolenia dokonują analizy otrzymanych konkretnych opakowań z rynku oraz przykładów teoretycznych etykiet, które mogą być opatrzone oświadczeniami (projektowanie etykiet). Ocena pod kątem prawnym i wspólna dyskusja wszystkich przypadków.

OPIS SZKOLENIA

Forma prowadzenia zajęć : szkolenie + warsztaty robocze. Możliwość konsultacji projektów etykiet „z biurka”.

Mija kilka lat od ustanowienia regulacji prawnych o możliwości komunikacji o szczególnych właściwościach produktu spożywczego. Ma to szczególne znaczenie wobec takich czynników, jak wzrost świadomości społecznej zdrowego żywienia, modyfikacja receptur żywności, profile żywieniowe, czy jakość odżywcza produktów oferowanych w sklepikach szkolnych.

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne przemawiają za rozwojem rynku żywności prozdrowotnej, ale praktyka nie zawsze jednak jest uczciwa i rzetelna.

Kiedy producent może zamieścić oświadczenie. Czy oświadczenie nie podkreśla właściwości oczywistych. Czy producent powinien studiować literaturę naukową. Oświadczenie, o nie uzasadnionym działaniu produktu. Te i wiele innych zagadnień zostanie omówione podczas szkolenia.

PROWADZENIE SZKOLENIA

Dr Regina Wierzejska – pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Naukowiec, dietetyk, ekspert prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności. W swoim dorobku zawodowym ma wiele wykładów, szkoleń, opinii eksperckich z zakresu znakowania żywności, w tym suplementów, wprowadzania ich do obrotu i wpływu diety na stan zdrowia.