PROGRAM SZKOLENIA
(godz. 10.00-15.15)
- Interpretacja przepisów nie jednoznacznych
- Przypadki sporne
- Oświadczenia typu „fit” , „wellness”, „SpA”
- Żywność funkcjonalna na przykładach
- Cytowanie na opakowaniu publikacji naukowej
- Wymóg znaczącej ilości składnika
- Zawartość składnika w 100 g, czy w porcji do spożycia
- Składniki roślinne (typu zielona herbata, czosnek, miód),
- Oświadczenia na suplementach diety
- Oświadczenia zdrowotne wprowadzające w błąd
- Inne, niż w wykazie brzmienie oświadczeń
- Kiedy warto stosować oświadczenia żywieniowe
- Czy produkty opatrzone oświadczeniem maja lepszą wartość odżywczą
- Co interesuje konsumentów
Warsztaty robocze – uczestnicy szkolenia dokonują analizy otrzymanych konkretnych opakowań z rynku oraz przykładów teoretycznych etykiet, które mogą być opatrzone oświadczeniami (projektowanie etykiet). Ocena pod kątem prawnym i wspólna dyskusja wszystkich przypadków.
OPIS SZKOLENIA
Forma prowadzenia zajęć : szkolenie + warsztaty robocze. Możliwość konsultacji projektów etykiet „z biurka”.
Mija kilka lat od ustanowienia regulacji prawnych o możliwości komunikacji o szczególnych właściwościach produktu spożywczego. Ma to szczególne znaczenie wobec takich czynników, jak wzrost świadomości społecznej zdrowego żywienia, modyfikacja receptur żywności, profile żywieniowe, czy jakość odżywcza produktów oferowanych w sklepikach szkolnych.
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne przemawiają za rozwojem rynku żywności prozdrowotnej, ale praktyka nie zawsze jednak jest uczciwa i rzetelna.
Kiedy producent może zamieścić oświadczenie. Czy oświadczenie nie podkreśla właściwości oczywistych. Czy producent powinien studiować literaturę naukową. Oświadczenie, o nie uzasadnionym działaniu produktu. Te i wiele innych zagadnień zostanie omówione podczas szkolenia.
PROWADZENIE SZKOLENIA
Prowadzenie szkolenia: dr Regina Wierzejska – pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Naukowiec, dietetyk, ekspert prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności. W swoim dorobku zawodowym ma wiele wykładów, szkoleń, opinii eksperckich z zakresu znakowania żywności, w tym suplementów, wprowadzania ich do obrotu i wpływu diety na stan zdrowia.