PROGRAM SZKOLENIA
(godz. 10.00-15.15)
- Alergeny w żywności – rodzaje, charakterystyka, poziomy występowania, poziomy alergenów dla osoby uczulonej
- Alergeny w zakładzie produkcyjnym i gastronomii – obligatoryjna lista alergenów
- Informacje o alergenach dla konsumenta – znakowanie informacją o alergenach
- Metody badawcze stosowane do monitorowania alergenów w zakładzie
- Identyfikowalność w zakładzie produkcyjnym, program kontroli alergenów
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie skierowane jest do technologów, gastronomów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za autentyczność i bezpieczeństwo żywności.
Celem szkolenia jest zapoznanie z zagrożeniami wynikających ze stosowania alergenów, ich prawidłowym znakowaniem oraz głównych czynników ryzyka w zakresie bezpieczeństwa i zarządzaniem w zakładzie.
PROWADZENIE SZKOLENIA
Szkolenie zostanie poprowadzone przez dr inż. Halinę Makała – pracownika Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, posiadającego wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń, kierownika zespołu badawczego ds. jakości i ocen sensorycznych, rzeczoznawcy i członka komisji oceniającej jakość surowców i przetworów, autora wielu publikacji naukowych i popularno naukowych.