PROGRAM SZKOLENIA
(godz. 10.00-15.15)
- Przemiany chemiczne, fizyczne i biochemiczne w żywności mrożonej
- Wpływ wahań temperatury na zmiany jakościowe produktów mrożonych
- Przeciwutleniacze , synergenty, krioprotektanty, enzymy
- Wspomagające czynniki technologiczne
- Funkcja ochronna opakowań
- Trwałość żywności mrożonej – ustalenie okresów przechowywania w aspekcie wymagań prawnych
- Tendencje na rynku żywności, z uwzględnieniem produktów mrożonych
- Dyskusja
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie przeznaczone jest dla producentów i dystrybutorów żywności mrożonej i chłodzonej, dla pracowników chłodni przechowalniczych oraz technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.
Celem szkolenia jest zapoznanie z zagadnieniami związanymi z czynnikami wpływającymi na jakość mrożonej żywności. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z czynnikami kształtującymi strukturę produktów oraz charakter zachodzących zmian w żywności mrożonej. Tematyka szkolenia pozwoli na rozszerzenie i weryfikację posiadanej wiedzy w tym zakresie.
PROWADZENIE SZKOLENIA
Dr inż. Joanna Markowska, pracownik Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, pracownik naukowy, ekspert w zakresie dot. chłodnictwa i zamrażalnictwa, technologii przetwarzania i utrwalania żywności, posiada doświadczenie w badaniach analitycznych, sensorycznych, prowadzeniu szkoleń, autora wielu opinii i ekspertyz, zgłoszeń patentowych oraz publikacji naukowych i popularno naukowych.