PROGRAM SZKOLENIA

(godz. 10.00-15.15)

  1. Przemiany chemiczne, fizyczne i biochemiczne  w żywności mrożonej
  2. Wpływ wahań temperatury na zmiany jakościowe produktów mrożonych
  3. Przeciwutleniacze , synergenty,  krioprotektanty, enzymy
  4. Wspomagające czynniki technologiczne
  5. Funkcja ochronna opakowań
  6. Trwałość żywności mrożonej  – ustalenie okresów przechowywania w aspekcie wymagań prawnych
  7. Tendencje na rynku żywności,  z uwzględnieniem produktów  mrożonych
  8. Dyskusja

 

OPIS SZKOLENIA

Szkolenie przeznaczone jest dla producentów  i dystrybutorów żywności mrożonej i chłodzonej, dla pracowników chłodni przechowalniczych oraz technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.

Celem szkolenia jest zapoznanie z  zagadnieniami związanymi z czynnikami wpływającymi na jakość mrożonej żywności. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z czynnikami kształtującymi strukturę produktów oraz charakter zachodzących zmian w żywności mrożonej. Tematyka szkolenia pozwoli na rozszerzenie i weryfikację posiadanej wiedzy w tym zakresie.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

Dr inż. Joanna Markowska, pracownik Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, pracownik naukowy, ekspert w  zakresie dot. chłodnictwa i zamrażalnictwa, technologii przetwarzania i utrwalania żywności, posiada doświadczenie w badaniach analitycznych, sensorycznych, prowadzeniu szkoleń, autora  wielu opinii i ekspertyz, zgłoszeń patentowych oraz publikacji naukowych i popularno naukowych.