PROGRAM SZKOLENIA
1. Zagrożenia wynikające z migracji substancji szkodliwych dla zdrowia:
- z wyrobów z tworzyw sztucznych (m. in. rękawice ochronne, węże transportowe z polichlorku winylu, butelki PET)
- z zadrukowanych opakowań żywności (farby drukarskie)
- z wyrobów gumowych i silikonowych (m.in. węże transportowe, rękawice ochronne)
- z wyrobów ceramicznych i szklanych (szklane słoiki z nakrętkami typu twist-off)
- z papieru i tektury (opakowania z papieru i tektury, w tym z makulatury)
2. Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Definicja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
- Znakowanie
- Identyfikowalność (system traceability)
3. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- System GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
- Zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności.
4. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE
- Deklaracja zgodności – cel wystawienia dokumentu
- Deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające – wystawianie i weryfikacja dokumentów
- Dokumenty uzupełniające – rodzaje, przykłady
- Przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw
- Obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi
- Przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role na rynku
- Co powinna zawierać deklaracja zgodności, na przykładzie deklaracji dla tworzyw sztucznych.
5. Wymagania dla dostawców (producentów, importerów, dystrybutorów) opakowań
· Dokumenty które muszą być przekazane odbiorcom opakowań
· Badania migracji
6. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z późn. Zm.
- Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością
- Wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
- Badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
- Ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja.
- Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
- Najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji.
7. Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w odniesieniu do stosowania tej substancji w materiałach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
- nowy limit migracji bisfenolu A dla tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością
- nowe wymagania dla lakierów i powłok w zakresie migracji bisfenolu A i deklaracji zgodności
- nowe wymagania w zakresie migracji bisfenolu A z wyrobów przeznaczonych dla niemowląt i dzieci.
8. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych, w tym obowiązkowa dokumentacja i zagrożenia (papieru i tektury, gumy, silikonu, stali nierdzewnej, powłok, szkła itp.)
9. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywność
10. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie będzie obejmowało omówienie aktualnych przepisów prawnych oraz wymagań Unii Europejskiej dot. bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z ich interpretacją w celu praktycznego zastosowania. Szkolenie przeznaczone jest dla producentów żywności, producentów, importerów i dystrybutorów materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz pracowników laboratoriów wykonujących badania w tym zakresie
PROWADZENIE SZKOLENIA
Szkolenie poprowadzone będzie przez mgr inż. Marzenę Pawlicką z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, kierownika pracowni oceny materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, eksperta w zakresie ustawodawstwa, oceny i badania materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w celu potwierdzenia ich zgodności z przepisami.
Polecamy też nasze inne szkolenia https://www.awuleopard.pl/szkolenia-prawno-zywnosciowe/