PROGRAM SZKOLENIA
(godz. 10.00-15.15)
- Autentyczność środków spożywczych – identyfikacja, rodzaje zafałszowań i możliwych zagrożeń
- Żywność tradycyjna i regionalna – wyroby o gwarantowanej jakości
- Metody badawcze stosowane do poświadczenia autentyczności składników na wybranych przykładach surowców i produktów.
- Autentyczność i identyfikowalność żywności w świetle legislacji. Systemy gwarantowanej wysokiej jakości w Polsce i na świecie
- Konsekwencje wynikające z fałszowania żywności
OPIS SZKOLENIA
Szkolenie skierowane jest do technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.
Celem szkolenia jest zapoznanie z zagrożeniami środków spożywczych oraz głównych czynników ryzyka w zakresie bezpieczeństwa jakości i autentyczności. Przedstawione zostaną uwarunkowania prawne dotyczące autentyczności żywności, na podstawie prawa krajowego i UE. Omówione zostaną techniki analityczne stosowane do określania autentyczności produktów spożywczych oraz praktyczne zastosowanie poświadczenia autentyczności dla wybranych grup żywności.
PROWADZENIE SZKOLENIA
Szkolenie zostanie poprowadzone przez Halinę Makała, doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności, pracownika Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, posiadającego wieloletnie doświadczenie w badaniach analitycznych, sensorycznych, prowadzeniu szkoleń, autora wielu publikacji naukowych i popularno naukowych.