Wdrożenie systemu ochrony danych osobowych zgodnego z RODO

Czerwiec 28, 2018 11:59 am Published by Leave your thoughts

Program szkolenia

(w godz. 10.00-15.15)

1.  wprowadzenie do tematyki ochrony danych,
2.  podstawowe definicje,
3.  struktura systemu ochrony danych,
4.  prawa osób, których dane dotyczą,
5.  audyt zgodności organizacji z RODO,
6.  ocena skutków przetwarzania danych osobowych w poszczególnych procesach (DPIA),
7.  inwentaryzacja zasobów biorących udział w procesach przetwarzania danych,
8.  analiza ryzyka wobec zasobów biorących udział w procesach przetwarzania danych osobowych,
9.  tworzenie dokumentacji zgodności z RODO,
10. zawieranie umów powierzenia przetwarzania danych osobowych,
11. spełnianie obowiązku informacyjnego przy pobieraniu danych,
12. zgody na przetwarzania danych osobowych jako podstawa prawna przetwarzania,
13. funkcja inspektora ochrony danych (IOD),
14. kontrola organu nadzorczego i kary administracyjne,
15. nadzór i ciągłe doskonalenia systemu ochrony danych osobowych,
16. podsumowanie i dyskusja.

 

Opis szkolenia

Adresaci szkolenia: osoby na co dzień zajmujące się obszarem compliance, jak również osoby na kierowniczych stanowiskach i przedsiębiorcy indywidualni. Szkolenie może stanowić również podstawę merytoryczną do zajęcia stanowiska Inspektora Ochrony Danych (IOD) w organizacji.

Cel szkolenia: zapoznanie uczestników z wszystkimi wymogami RODO oraz Ustawy z dnia 10 maja 2018r. o ochronie danych osobowych oraz przedstawienie praktycznych metod ich realizacji. Po ukończeniu szkolenia uczestnicy będą wiedzieli jak wdrożyć system ochrony danych osobowych, od czego zacząć i jakie są poszczególne kroki wdrożenia jak również jaka jest kolejność ich wykonywania. Szkolenie nie jest wykładem, a praktyczną formą przekazania skomplikowanych wymogów prawa w sposób przystępny dla każdego uczestnika.

Zakres szkolenia: w zakres szkolenia wchodzą między innymi takie zagadnienia jak: Wprowadzenie do tematyki ochrony ochrony danych osobowych, gdzie opisane są same podstawy i definicje ochrony danych osobowych, jak również struktura systemu ochrony danych osobowych. Kolejno audyt zgodności z RODO, czyli weryfikacja stanu faktycznego organizacji. Następnie opis przeprowadzania oceny skutków przetwarzania (DPIA) oraz przeprowadzania analizy ryzyka wobec zasobów biorących udział w procesach przetwarzania danych. Ostatecznie w trakcie szkolenia omawiana jest tematyka przygotowania dokumentacji zgodności z RODO oraz jej faktycznego wdrożenia w organizacji.

 

Prowadzenie szkolenia:

Konrad Gałaj-Emiliańczyk, prawnik, inspektor ochrony danych, audytor wiodący systemu zarządzania ciągłością działania wg normy PN-EN ISO 22301. Wykładowca biorący udział w licznych konferencjach i seminariach, samodzielnie przeprowadził ponad 700 otwartych szkoleń i warsztatów dla administratorów bezpieczeństwa informacji. Zawodowo zajmuje się m.in. kontrolą i audytem w zakresie bezpieczeństwa informacji, tworzeniem wewnętrznych procedur i dokumentacji oraz sporządzaniem opinii prawnych. Autor wielu publikacji i książek dotyczących RODO.

 

Categorised in:

This post was written by awu_leopard

Żywienie dzieci i młodzieży w żłobkach, przedszkolach, szkołach. Zasady zdrowego żywienia z uwzględnieniem nowych norm żywienia dla populacji Polski

Czerwiec 28, 2018 11:56 am Published by

PROGRAM SZKOLENIA

(godz. 10.00-15.15)

  1. Obowiązujące przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego w żłobkach, klubach malucha, przedszkolach i szkołach.
  2. Żywienie dzieci do 3 roku życia – zasady postępowania w żywieniu zbiorowym z uwzględnieniem nowych norm żywienia dla populacji Polski (2017 r.).
  3. Wymagania dotyczące produktów żywnościowych przeznaczonych do sprzedaży w szkołach zgodne z aktualnym rozporządzeniem Ministra Zdrowia.
  4. Wymagania dotyczące żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach wynikające z rozporządzenia Ministra Zdrowia.
  5. Wartość odżywcza posiłków szkolnych i przedszkolnych.
  6. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dzieci i młodzieży.
  7. Zasady racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży z uwzględnieniem regularności i składu posiłków, doboru produktów spożywczych, sposobu przyrządzania potraw.

 

OPIS SZKOLENIA

Szkolenie jest kierowane do realizatorów żywienia w żłobkach, placówkach przedszkolnych, szkolnych, pracowników firm cateringowych przygotowujących posiłki dla dzieci z wyżej wymienionych placówek.

W celu poprawy żywienia dzieci i młodzieży, a także ograniczenia spożycia żywności, do której dodawane są cukry i substancje słodzące, żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, soli/sodu, we wrześniu 2016 r. wprowadzono w życie znowelizowane rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154). Celem nowelizacji było uproszczenie przepisów – niektóre zapisy poprzedniego rozporządzenia (z dn. 26 sierpnia 2015 r.) nie były do końca jasne, inne zbyt restrykcyjne, chociaż wprowadziły bardzo wiele korzystnych zmian.

Zmiany dotyczące m.in. kwestii żywienia wprowadzono również do ustawy z dn. 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3. Z początkiem 2018 r. żłobki i kluby dziecięce zostały zobowiązane do zapewnienia przebywającym w nich dzieciom wyżywienia zgodnego z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej opracowywanych przez Instytut Żywności i Żywienia.

Jakie są zasady postępowania w żywieniu zbiorowym dzieci do lat 3 z uwzględnieniem nowych norm żywienia dla populacji Polski? Jak interpretować i realizować w praktyce zapisy obowiązującego rozporządzenia Ministra Zdrowia? Jak unikać najczęstszych błędów popełnianych w żywieniu dzieci do 3 r.ż., przedszkolaków i uczniów? Te i wiele innych zagadnień zostanie omówionych podczas szkolenia.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

mgr inż. Anna Taraszewska – realizator wykładów i warsztatów popularyzujących zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, młodzieży i ich rodziców. Konsultant merytoryczny z zakresu żywienia programów edukacyjnych skierowanych do dzieci. Autor i współautor publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób niezakaźnych, prawidłowego żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży. Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

dr  Katarzyna Wolnicka – lider i wykonawca projektów związanych z edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, współautor rekomendacji z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii oraz prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży, autor publikacji z zakresu sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji dzieci i młodzieży, wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia obecnie jako Kierownik Pracowni Żywienia Dzieci i Młodzieży.

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz – współrealizator działań w projektach edukacyjnych związanych z edukacją żywieniową dzieci i młodzieży oraz rodziców. Konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej w szkołach i przedszkolach. Realizator warsztatów żywieniowych dla dzieci i rodziców. Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia.

 

Categorised in:

This post was written by awu_leopard

Suplementy diety. Procedura wprowadzania na rynek, wpływ na zdrowie, bezpieczeństwo, oznakowanie opakowań i reklama

Czerwiec 28, 2018 11:27 am Published by

 

PROGRAM SZKOLENIA

(godz. 10.00-15.15)

  1. Kwalifikacja suplementów diety
  2. Suplementy diety a leki bez recepty
  3. Wprowadzanie do obrotu – regulacje prawne
  4. Skład suplementów diety i ich rodzaje
  5. Bezpieczeństwo zdrowotne
  6. Oznakowanie opakowań jednostkowych w świetle prawa
  7. Reklama suplementów diety i próby jej szczegółowego uregulowania
  8. Skuteczność działania suplementów diety (odchudzanie, choroby serca, nowotwory, inne)
  9. Stosowanie suplementów diety – moda czy konieczność
  10. Porady dla pacjentów

 

OPIS SZKOLENIA

Szkolenie skierowane jest do podmiotów działających na rynku suplementów diety  (producentów, importerów, dystrybutorów, firm zajmujących się sprzedażą suplementów diety), przedstawicieli urzędowej kontroli żywności, a także osób zajmujących się edukacją w obszarze  suplementów diety.

Suplementy diety budzą ostatnio wiele kontrowersji, z uwagi na ich postać analogiczną do leków, a przynależność formalną do żywności. W reklamie, która zdominowała media przypisuje się im działanie lecznicze i skuteczność w wielu dolegliwościach zdrowotnych. Czy jest to udowodnione i co ujawnia nauka na temat ich działania w organizmie? To tylko wybrane zagadnienia kompleksowego szkolenia odnośnie suplementów diety, prowadzonego przez krajowego eksperta w tym zakresie.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

Prowadzenie szkolenia: dr Regina Wierzejska – pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Naukowiec, dietetyk, ekspert prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności. W swoim dorobku zawodowym ma wiele wykładów, szkoleń, opinii eksperckich z zakresu znakowania żywności, w tym suplementów, wprowadzania ich do obrotu i wpływu diety na stan zdrowia.

 

 

Categorised in:

This post was written by awu_leopard

Operacje dokumentowe: inkaso, akredytywa; teoria i praktyka

Czerwiec 28, 2018 11:11 am Published by

 

Program szkolenia

(godz. 10.00-16.05)

 

1.      Nieuwarunkowane i uwarunkowane formy rozliczeń w międzynarodowym obrocie towarowo-usługowym; wybór właściwej formy rozliczenia kontraktu.
2.      Dokumenty towarowe w operacjach dokumentowych; faktura handlowa, dokumenty przewozowe i ubezpieczeniowe, atesty, certyfikaty, świadectwo pochodzenia i przewozowe, inne; przenoszenie praw: indos, cesja, wręczenie. Rola dokumentów towarowych przy obsłudze inkasa i akredytywy.
3.      Reguły handlowe INCOTERMS 2010 – ogólna charakterystyka.
4.      Inkaso dokumentowe: podstawy prawne publikacja MIH No 522; definicja operacji, strony uczestniczące w inkasie, ryzyka stron kontraktu; rodzaje i typy inkasa dokumentowego; przebieg inkasa – w zależności od rodzaju i typu; rola i ryzyka banków uczestniczących w transakcji; zastosowanie inkasa w handlu międzynarodowym.
5.     Akredytywa dokumentowa: podstawy prawne publikacja MIH No 600; pojęcie akredytywy; uczestnicy transakcji realizowanej w formie akredytywy dokumentowej, ryzyko stron kontraktu, rola i ryzyko banków uczestniczących w obsłudze; rodzaje akredytyw (potwierdzone, niepotwierdzone, negocjacyjne, płatne z góry, z dołu, akredytywy szczególnego rodzaju: rewolwingowe, zaliczkowe, typu standy, przenośne, wiązane back-to-back); wykonanie   transakcji w ramach akredytywy (zlecenie otwarcia, otwarcie akredytywy dokumentowej, awizacja, rola banku pośredniczącego, realizacja akredytywy – analiza dokumentów, dokumenty z zastrzeżeniami); zastosowanie akredytywy dokumentowej w handlu międzynarodowym.

Opis szkolenia

Celem szkolenia jest przybliżenie uczestnikom szkolenia różnych form rozliczeń międzynarodowego obrotu towarowo-usługowego oraz przekazanie informacji z nimi związanych m.in.: o dokumentach towarowych i bazach transakcji.

Szkolenie przeznaczone dla pracowników banków – pionów operacyjnych, kredytowych, doradców klienta oraz przedsiębiorców, zarówno importerów jak i eksporterów towarów i usług.

Prowadzenie szkolenia

Szkolenie zostanie poprowadzone przez uznaną specjalistkę, autorkę wielu publikacji w dziedzinie rozliczeń międzynarodowego obrotu towarowo-usługowego, a zwłaszcza operacji dokumentowych, członka zarządu Polskiego Komitetu Narodowego Międzynarodowej Izby Handlowej w Paryżu (ICC Paryż): Barbarę Andrzejuk

 

 

Categorised in:

This post was written by awu_leopard