Żywność mrożona i chłodzona – technologie, przechowywanie, transport (on-line)

Grudzień 21, 2020 6:13 pm Published by Leave your thoughts

PROGRAM SZKOLENIA
1. Technologie chłodnicze, komory chłodnicze w przechowywaniu żywności,
2. Trwałość żywności mrożonej i chłodzonej, w tym pakowanej w atmosferze ochronnej MAP.
3. Wpływ wahań temperatury na zmiany jakościowe produktów mrożonych i chłodzonych.
4. Przemiany chemiczne, fizyczne i biochemiczne w żywności mrożonej i chłodzonej
5. Opakowania – funkcje, tendencje
6. Transport – strategiczne ogniwo łańcucha chłodniczego.
7. Tendencje na rynku ostatnich lat
8. Dyskusja

 

OPIS SZKOLENIA
Szkolenie przeznaczone jest dla producentów i dystrybutorów/przewoźników żywności mrożonej i chłodzonej, dla pracowników chłodni przechowalniczych oraz technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.
Celem szkolenia jest zapoznanie z zagadnieniami chłodniczego przechowywania żywności, technologiami i infrastrukturą chłodniczą . Przedstawione zostaną uwarunkowania prawne dotyczące wymagań transportowych oraz zagadnienia i problemy transportu wpływające na jakość przewożonej żywności. Omówione zostanie zagadnienie dotyczące aspektu śladu węglowego w technologiach chłodniczych jako wskaźnik efektu cieplarnianego.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA
dr inż. Joanna Markowska, pracownik Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi, pracownik naukowy, ekspert w zakresie dot. chłodnictwa i zamrażalnictwa, technologii przetwarzania i utrwalania żywności, posiada doświadczenie w badaniach analitycznych, sensorycznych, prowadzeniu szkoleń, autorka wielu opinii i ekspertyz, zgłoszeń patentowych oraz publikacji naukowych i popularno naukowych.

 

Zapraszamy też na inne nasze szkolenia: https://www.awuleopard.pl/szkolenia-prawno-zywnosciowe/

Categorised in:

This post was written by awu_leopard

Znakowanie ogólne żywności (w tym znakowanie kraju pochodzenia) z uwzględnieniem substancji dodatkowych aromatów i enzymów (on-line)

Grudzień 21, 2020 6:04 pm Published by Leave your thoughts

I.Znakowanie krajem pochodzenia w oparciu o przepisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 i rozporządzenia 2018/775 a także inne aspekty znakowania ogólnego żywności wynikającego również z przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych:

  • znakowanie informacją o kraju lub miejsca pochodzenia produktu
  • znakowanie informacją o kraju lub miejsca pochodzenia składnika podstawowego
  • wytyczne Komisji Europejskiej i wytyczne krajowe w odniesieniu do znakowania pochodzenia
  • znakowanie informacją Produkt Polski
  • znakowanie składników alergennych (gluten, ryby itp., śladowa ilość alergenu)
  • wymagania rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych znakowanie produktów bez opakowań i pakowanych przy sprzedaży na życzenie konsumenta
  • interpretacje niektórych przepisów rozporządzenia (UE) Nr 1169/2011 na podstawie dokumentów Pytania i Odpowiedzi Komisji Europejskiej oraz przewodników opracowanych z udziałem Państw Członkowskich i Komisji pomagających w interpretacji poszczególnych przepisów rozporządzenia

II. Znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych, enzymów i aromatów:

  • przepisy odnośnie znakowania substancji dodatkowych, aromatów i enzymów zawartych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  • deklarowanie nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktu – zapisy w rozporządzeniach Komisji, przykłady
  • znakowanie produktów zawierających substancje dodatkowe wnoszone ze składnikami
  • substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych   – substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników – dyskusja na przykładach
  • zwolnienia z deklarowania niektórych składników
  • znakowanie produktów napisami typu „bez konserwantów”
  • znakowanie produktów zapisanych kursywą w rozporządzeniu 1333/2008
  • zasady umieszczania wizerunku owoców lub innego składnika na etykiecie środków spożywczych
  • znakowanie środków spożywczych zawierających wyciągi roślinne zamiast substancji dodatkowych (np. sok z buraka zamiast azotynów)
  • substancje dodatkowe naturalnie występujące w żywności (np. dwutlenek siarki, kwas glutaminowy) – czy należy je znakować w wykazie składników ?
  • oznakowanie aromatów w świetle projektu przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty (m.in. znakowanie produktów zawierających ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, aromaty dymu wędzarniczego)
  • znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy w świetle przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów.

 

OPIS SZKOLENIA

Szkolenie /warsztaty/ adresowane jest do producentów i dystrybutorów żywności oraz pracowników organów urzędowej kontroli żywności pełniących nadzór nad prawidłowością znakowania środków spożywczych.

W programie szkolenia przewidziano dyskusję nad przekazanymi wcześniej przez uczestników pytaniami lub ew. wzorami etykiet lub elementów etykiet. Odpowiedzi zostaną udzielone zgodnie ze stanem obecnym i planowanymi zmianami w ustawodawstwie krajowym i Unii Europejskiej w zakresie znakowania żywności, w tym zapisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

W pierwszej części szkolenia zostaną omówione uregulowania  z zakresu ogólnego znakowania wynikającego z przepisów rozporządzenia  (UE) Nr 1169/2011 , rozporządzenia 2018/775 a także rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

W drugiej części szkolenia zostaną omówione zagadnienia dotyczące znakowania w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Szczegółowo zostaną omówione różne aspekty wykorzystania tych przepisów w praktyce, z uwzględnieniem najczęściej pojawiających się problemów.

Omówione zostaną także rozwiązania dotyczące deklarowania nazw substancji dodatkowych i ich funkcji technologicznych na opakowaniach wyrobów, aktualne podejście do umieszczania wizerunku owoców na etykiecie środków spożywczych.

Zapisy przykładowych etykiet zostaną ocenione w świetle projektu wytycznych Komisji Europejskiej dotyczących znakowania żywności zawierającej aromaty oraz przewodnika Komisji Europejskiej ułatwiającego znakowanie środków spożywczych, do produkcji których zastosowano enzymy.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

mgr inż. Bożena Pławska – od 1998r. pracownik Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Wydziale Jakości Żywności i Normalizacji w Departamencie Jakości Żywności i Bezpieczeństwa Produkcji Roślinnej, obecnie na stanowisku głównego specjalisty, bierze udział w opracowywaniu przepisów krajowych i unijnych w zakresie znakowania środków spożywczych , uczestniczy w pracach grupy roboczej Komisji Europejskiej ds. rozporządzenia (UE) nr1169/2011. Prowadzi szkolenia z zakresu ogólnego znakowania środków spożywczych  od 2005 roku.

mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek – kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – Państwowym Zakładzie Higieny. Ekspert w zakresie bezpieczeństwa żywności ze szczególnym uwzględnieniem  substancji dodatkowych, aromatów i enzymów. Uczestniczy w tworzeniu prawa na poziomie międzynarodowym – jest członkiem grup roboczych ekspertów ds. substancji dodatkowych, aromatów i enzymów w ramach Komisji Europejskiej oraz Rady Unii Europejskiej. Opracowuje ekspertyzy i opinie w zakresie bezpieczeństwa środków spożywczych, znakowania oraz interpretacji obowiązujących przepisów prawnych  dotyczących żywności.. Prowadzi szkolenia dla producentów żywności oraz pracowników urzędowej kontroli żywności. Autorka wielu artykułów w czasopismach naukowych i branżowych.

 

Polecamy również nasze inne szkolenia: https://www.awuleopard.pl/szkolenia-prawno-zywnosciowe/

 

Categorised in:

This post was written by awu_leopard

Zmiany w prawie upadłościowym i restrukturyzacyjnym od 24 marca 2020r. (on-line)

Grudzień 21, 2020 5:49 pm Published by Leave your thoughts

PROGRAM SZKOLENIA

1. Nowe regulacje dotyczące przygotowanej likwidacji – szansa dla zachowania przedsiębiorstwa dłużnika, analiza zagrożeń dla wierzycieli;
2. Dochodzenie wierzytelności w postępowaniu upadłościowym:
a) Zgłaszanie wierzytelności bezpośrednio do syndyka;
b) Zwrot wierzytelności i skarga na zarządzenie syndyka o zwrocie wierzytelności;
c) Lista wierzytelności i jej zaskarżanie
3. Zabezpieczenie praw dłużnika
a) Wyłączenie z masy upadłości kwot potrzebnych na utrzymanie dłużnika;
b) Wyłączenie z kwoty uzyskanej ze sprzedaży nieruchomości kwot potrzebnych na zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych dłużnika;
4. Likwidacja masy upadłości i zaspokojenie wierzycieli
5. Rola wierzycieli w postępowaniu upadłościowym
a) Nadzór nad syndykiem
b) Środki zaskarżenia
6. Przedawnienie w postępowaniu upadłościowym i restrukturyzacyjnym;
7. Umorzenie zobowiązań (oddłużenie) osoby fizycznej, która prowadzi działalność gospodarczą

 

OPIS SZKOLENIA

24 marca 2020r. weszła w życie ustawa o zmianie ustawy Prawo upadłościowe, która wprowadziła istotne zmiany w zakresie postępowania upadłościowego i restrukturyzacyjnego

Uchwalona ustawa przewiduje zmiany m.in. w zakresie:

  1. Przygotowanej likwidacji, tzw. pre-pack;
  2. Dochodzenia wierzytelności, w tym trybu zgłaszania wierzytelności;
  3. Ochrony praw dłużnika, w tym zabezpieczenia praw socjalnych dłużnika;
  4. Likwidacji masy upadłości;
  5. Obowiązków syndyka;
  6. Przedawnienia w postępowaniu restrukturyzacyjnym;
  7. Oddłużenia jednoosobowego przedsiębiorcy.

Przedmiotem szkolenia będzie analiza znowelizowanych regulacji w kontekście przebiegu postępowania upadłościowego i restrukturyzacyjnego oraz dochodzenia swoich praw przez wierzycieli niewypłacalnego lub zagrożonego niewypłacalnością dłużnika.

Szkolenie będzie miało charakter praktyczny.

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

sędzia dr hab. Anna Hrycaj

Dyrektor Instytutu Prawa Upadłościowego, Restrukturyzacyjnego oraz Badań nad Niewypłacalnością, profesor Uczelni Łazarskiego, sędzia Sądu Okręgowego w Warszawie z ponad dwunastoletnim doświadczeniem orzeczniczym w sprawach upadłościowych, przedstawiciel rządu w ramach prac legislacyjnych dotyczących prawa upadłościowego i restrukturyzacyjnego w Sejmie i Senacie, członek Rady Legislacyjnej XIII kadencji, członek Komitetu Sterującego projektu Krajowego Rejestru Zadłużonych, członek Zarządu Stowarzyszenia Sędziów Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych. W latach 2010 – 2011 członek państwowej Komisji Egzaminacyjnej powołanej przez Ministra Sprawiedliwości dla osób, które ubiegają się o licencję syndyka. W 2012r. ekspert Komisji Europejskiej do spraw nowelizacji europejskiego prawa upadłościowego. Od 2013 r. przewodnicząca zespołu powołanego przez Ministra Sprawiedliwości ds. przygotowania projektów ustaw z zakresu prawa upadłościowego i restrukturyzacyjnego. Członek sekcji prawa upadłościowego Instytutu Allerhanda, Judicial Wing of Insol Europe oraz International Insolvency Institute.

Autorka i współautorka szeregu publikacji dotyczących postępowania egzekucyjnego oraz postępowania upadłościowego, m.in.: „Egzekucja praktyczna”, “Syndyk masy upadłości”, “Wzory pism i orzeczeń w postępowaniu upadłościowym i naprawczym”, “Europejskie prawo upadłościowe”, „Prawo upadłościowe i restrukturyzacyjne. System Prawa Handlowego. Tom 6”, „ Upadłość konsumencka po dużej nowelizacji. Komentarz.”, „Prawo restrukturyzacyjne. Komentarz”, „Wzory pism procesowych i sądowych w postępowaniu restrukturyzacyjnym”, „Prawo i postępowanie restrukturyzacyjne”.

Zapraszamy również na nasze inne szkolenia: https://www.awuleopard.pl/szkolenia-ekonomiczno-finansowe/

Categorised in:

This post was written by awu_leopard

Bezpieczeństwo zdrowotne materiałów do kontaktu z żywnością w świetle obowiązujących przepisów i wytycznych UE (on-line)

Grudzień 21, 2020 5:29 pm Published by Leave your thoughts

PROGRAM SZKOLENIA

1. Zagrożenia wynikające z migracji substancji szkodliwych dla zdrowia:

  • z wyrobów z tworzyw sztucznych (m. in. rękawice ochronne, węże transportowe z polichlorku winylu, butelki PET)
  • z zadrukowanych opakowań żywności (farby drukarskie)
  • z wyrobów gumowych i silikonowych (m.in. węże transportowe, rękawice ochronne)
  • z wyrobów ceramicznych i szklanych (szklane słoiki z nakrętkami typu twist-off)
  • z papieru i tektury (opakowania z papieru i tektury, w tym z makulatury)

2.  Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • Definicja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
  • Znakowanie
  • Identyfikowalność (system traceability)

3. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • System GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
  • Zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności.

4. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE

  • Deklaracja zgodności – cel wystawienia dokumentu
  • Deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające – wystawianie i weryfikacja dokumentów
  • Dokumenty uzupełniające – rodzaje, przykłady
  • Przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw
  • Obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi
  • Przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role na rynku
  • Co powinna zawierać deklaracja zgodności, na przykładzie deklaracji dla tworzyw sztucznych.

5. Wymagania dla dostawców (producentów, importerów, dystrybutorów)  opakowań

·         Dokumenty które muszą być przekazane odbiorcom opakowań

·         Badania migracji

6. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z późn. Zm.

  • Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością
  • Wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
  • Badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
  • Ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja.
  • Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
  • Najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji.

7. Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w odniesieniu do stosowania tej substancji w materiałach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością:

  • nowy limit migracji bisfenolu A dla tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością
  • nowe wymagania dla lakierów i powłok w zakresie migracji bisfenolu A i deklaracji zgodności
  • nowe wymagania w zakresie migracji bisfenolu A z wyrobów przeznaczonych dla niemowląt i dzieci.

8. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych, w tym obowiązkowa dokumentacja i zagrożenia (papieru i tektury, gumy, silikonu, stali nierdzewnej, powłok,  szkła itp.)

9. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywność

10. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością

 

OPIS SZKOLENIA

Szkolenie będzie obejmowało omówienie aktualnych przepisów prawnych oraz wymagań Unii Europejskiej dot. bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z ich interpretacją w celu praktycznego zastosowania. Szkolenie przeznaczone jest dla producentów żywności, producentów, importerów i dystrybutorów materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz pracowników laboratoriów wykonujących badania w tym zakresie

 

PROWADZENIE SZKOLENIA

Szkolenie poprowadzone będzie przez mgr inż. Marzenę Pawlicką z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, kierownika pracowni oceny materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, eksperta w zakresie ustawodawstwa, oceny i badania materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w celu potwierdzenia ich zgodności z przepisami.

 

Polecamy też nasze inne szkolenia https://www.awuleopard.pl/szkolenia-prawno-zywnosciowe/

Categorised in:

This post was written by awu_leopard